Inżynieria genetyczna ratuje zagrożone rośliny i ludzi

11 września 2015, 14:56

Współczesna medycyna korzysta z wielu leków pochodzących z roślin. Niestety, część tych roślin to gatunki zagrożone i dalsza eksploatacja grozi ich wyginięciem



Witamina lepsza od filtra

20 listopada 2008, 09:52

Witamina B3 (nikotynamid, witamina PP), która występuje np. w mięsie, ziarnach czy orzechach, skuteczniej chroni przed nowotworami skóry niż filtry słoneczne.


Irlandzka medycyna ludowa podpowiedziała naukowcom, gdzie szukać skutecznych antybiotyków

19 stycznia 2021, 13:07

Jednym z największych zagrożeń zdrowotnych dla ludzkości jest coraz powszechniejsza antybiotykooporność. Nadmiar antybiotyków, zarówno tych przepisywanych przez lekarzy, jak i stosowanych w hodowli zwierząt czy środkach higienicznych, prowadzi do pojawiania się coraz groźniejszych opornych na leczenie szczepów bakterii. Specjaliści obawiają się, że ludzie znowu zaczną umierać na choroby, które obecnie są uleczalne.


Niemieccy browarnicy chcą chronić prawo sprzed 500 lat

3 grudnia 2013, 11:25

Niemieccy browarnicy wystąpili do UNESCO o wpisanie na Listę Światowego Dziedzictwa Bawarskiego Prawa Czystości (niem. Reinheitsgebot). Zostało ono ogłoszone i podpisane 23 kwietnia 1516 r. w Inglostadt. Jako składniki dozwolone przy warzeniu piwa wymieniano w nim wodę, słód jęczmienny, chmiel i drożdże.


Na co komu łajno słonia?

19 kwietnia 2007, 09:18

Holenderscy naukowcy odkryli w odchodach słonia grzyby, które pomogą w rozkładzie włókien i drewna do biopaliw.


Drożdże piekarskie (Saccharomyces cerevisiae)

Akumulacja trójglicerydów wydłuża życie

24 lutego 2016, 10:56

Komórki z większą zawartością tłuszczu żyją dłużej od komórek, w których występuje go mało.


Zabawy (z) drożdżami

30 listopada 2008, 00:47

Wewnętrzne "rusztowanie" komórek, cytoszkielet, nie jest tak sztywny, jak do niedawna sądzono. Wprost przeciwnie - adaptuje się on do zmian kształtu komórki, pozwalając jej na dostosowanie się do panujących warunków otoczenia.


Łódź: naukowcy pracują nad innowacyjną technologią produkcji kombuchy

8 czerwca 2021, 12:25

Politechnika Łódzka jest partnerem projektu, którego celem jest wdrożenie innowacyjnej technologii produkcji kombuchy - napoju o ciekawym smaku i działaniu prozdrowotnym. Konsorcjum chce ustabilizować cechy smakowe i zapachowe napoju, zmaksymalizować jego działanie prozdrowotne i wydłużyć trwałość. Badania prowadzone są na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności. Kieruje nimi dr hab. inż. Edyta Kordialik-Bogacka.


Kawa i piwo wpływają na długość telomerów

6 grudnia 2013, 12:19

Profesor Martin Kupiec i jego zespół z Wydziału Biotechnologii i Mikrobiologii Molekularnej Uniwersytetu w Tel Awiwie odkryli, że kawa i piwo w różny sposób wpływają na genom. Uczeni, pracując na drożdżach, stwierdzili, że kofeina skraca, a alkohol wydłuża telomery


Endeavour© NASA, Jim Grossmann

Mikroastronauci

12 marca 2008, 09:50

Misja STS-123, w ramach której w przestrzeń kosmiczną wysłany został prom Endeavour, ma wyjątkowo liczną załogę. Oprócz siedmiorga astronautów, w kosmos zostały bowiem wysłane... mikroogranizmy. Będą one częścią eksperymentu zaplanowanego przez naukowców z Instytutu Biodesignu Uniwersytetu Stanu Arizona.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy